Glas is een onschatbaar medium waarmee culturen en individuen communiceren. Het maken en verhandelen van glas maken al sinds de vroegste tijden deel uit van de geschiedenis van de mensheid. De manier waarop glas in de oudheid werd verhandeld, is een indicator van het belang ervan en was een belangrijke opstap naar het leren over de economische en sociale interacties van verschillende oude samenlevingen. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen over de hele wereld glasfabricage- en handelsprocessen gebruikt voor het maken van glazen voorwerpen, gereedschappen of decoraties. Glasblazen, lampen werken en glassculpturen zijn allemaal nodig geweest voor de vooruitgang van de mensheid.

Glashandel gezocht?

Glas wordt gewoonlijk onderverdeeld in drie hoofdtypen: vloeibaar, broos en glad. Elk type vertoont verschillende eigenschappen van het materiaal als gevolg van verschillende omstandigheden tijdens de verwerking. Er zijn talloze glasobjecten die deze verschillende kenmerken vertonen. Deze omvatten oude Chinese porseleinen vazen, schalen, beeldjes en andere grootschalige decoratieve glazen voorwerpen. De ontdekking van deze artefacten uit archeologische opgravingen levert belangrijke historische informatie op over de evolutie van menselijke culturen en de ontwikkeling van technologie.

Glazen voorwerpen werden op grote schaal verhandeld tijdens de farao’s in Egypte; De ontdekking van de zwarte granieten platen die een verslag bevatten van de handel in fijne glazen voorwerpen door de Egyptische culturen, evenals de zwarte sandalen die door mummies op soortgelijke begraafplaatsen werden gedragen, leidde tot de conclusie dat de handel in glas zelfs in de oudheid heerste. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan ruwe glasobjecten te vinden, variërend van reproducties van de Egyptische vazen en schalen tot zeer waardevolle antieke stukken.

Glas wordt op commercieel niveau in de natuur geproduceerd. Glazen kralen, glazen sieraden en andere objecten gemaakt van de grondstof worden verhandeld op wereldwijde markten. Deze items worden vanuit verschillende delen van de wereld vervoerd door middel van luchtvracht, zeevracht, landtransport en zelfs wegtransport. Enkele van de belangrijkste routes voor de export en import van onbewerkt glasertsen zijn onder meer transatlantisch (NA), Zuidoost (NY) en Noord (IL). De ontdekking van de Atlantische kust als een belangrijke wereldwijde exporteur van fijne glasvoorwerpen zorgde voor een aanzienlijke impuls in de industrie;

De vraag naar glasparels nam aanzienlijk toe na de Grote Depressie, toen consumenten in hun dagelijks leven bros metaal begonnen te vervangen door edelmetalen. Een aantal innovatieve ondernemers profiteerde al snel van de betaalbaarheid van glazen kralen en de mogelijkheid om snel te worden getransformeerd in verschillende objecten, waaronder kristal, glazen presse-papier en plastic. In de jaren vijftig begonnen veel fabrikanten met het maken van items zoals horloges, paraplu’s en speelgoed met behulp van transparante glazen kralen. Glazen kralen werden populair voor gebruik als sporenelement vanwege hun unieke eigenschappen.

De glashandel in de Indische Oceaan is ontstaan toen een aantal kleine kustgemeenschappen langs de Indische Oceaan begonnen met het verzamelen van het fijne glas uit de hele regio. Deze kustgemeenschappen konden deze kralen als geld gebruiken of ze gebruikten ze als handelsmateriaal, zodat ze producten konden verkopen die een hogere waarde hadden dan de glazen kralen die ze hadden verzameld. De grootschalige handel ontstond toen bedrijven zich realiseerden dat het gemakkelijker zou zijn om glaskralen te vervoeren van de gecentraliseerde productie van India naar de afgelegen gemeenschappen van Oost- en West-Afrika. De meeste glasartikelen die door de glashandel in de Indische Oceaan werden geëxporteerd, werden gebruikt als decoratieartikelen of als souvenirs. Veel toeristen reizen naar Zuid- en West-Afrika om glasobjecten te verzamelen die ooit door hun voorouders in hun thuisland werden gebruikt.

Afrikaanse handelskralen werden over de hele wereld populair toen ze werden tentoongesteld tijdens de antiekbeurzen van Europa en Amerika in de 19e eeuw. Kort daarna werden kralen ook populair in de nieuw ontwikkelde landen van Oost- en West-Afrika. Kort daarna begonnen Afrikaanse landen hun eigen kralencollecties te exporteren naar de rest van de wereld. Aanvankelijk gebeurde dit met de indirecte hulp van India, maar al snel begonnen kralen uit dit deel van de wereld door middel van handel de hele wereld rond te reizen. Enkele van de beste stukken Afrikaanse kralen zijn nog steeds te vinden in musea over de hele wereld en staan erom bekend dat ze veel geld waard zijn.

Van de meeste kralen uit Zuid- en West-Afrika werden glazen sieraden of decoratieve voorwerpen gemaakt, en van sommige zelfs prachtige kralen om de dameskleding mee te versieren. Een zeer bekend type glaswerk uit deze regio is millefiori, dat nog steeds met de hand wordt gemaakt door bekwame ambachtslieden. Millefiori is een decoratieve kraal gemaakt van een enkele zandkorrel en kan in verschillende kleuren worden geleverd, afhankelijk van de korrel. In de meeste gevallen worden deze kleurrijke glasstukken gebruikt om de damesjurk en de benen van de vrouwen te versieren.

Gevelrenovatie

Ben je op zoek naar een bedrijf gespecialiseerd in gevelrestauratie? Bij ASMS uit Antwerpen bent u beslist aan het juiste adres. Met gevelreiniging laat je jouw woning er weer als nieuw uitzien. Welke methoden er zijn om je gevel te reinigen en wat die kosten, dat ontdek je hier bij de Gevelreiniging Vlaanderen.